Upravitelj Split - 20 godina sa vama
upravljanje i održavanje
stambenih i poslovnih objekata

ENERGETSKA OBNOVA VIŠESTAMBENIH ZGRADA

29.11.2019.
Poštovani,

kao upravitelj Vaše stambene zgrade, želimo Vas informirati o mogućnostima pokretanja energetske obnove na Vašoj zgradi, a sve u aranžmanu Vaše upraviteljske tvrtke i kooperantskih tvrtki ovlaštenih za provođenje pojedinih etapa energetske obnove .

Za poticanje provedbe mjera energetske učinkovitosti (obnova fasade, krova, vanjske stolarije, zamjena unutarnje rasvjete,...), Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo je Program energetske obnove višestambenih zgrada za razdoblje od 2013. do 2020. godine, s najavom otvaranja sljedećeg poziva početkom prvog kvartala 2020. godine. Naglašavamo da se subvencije koje se mogu ostvariti kreću u rasponu od 40% - 60% ovisno o energetskom učinku koji se postiže obnovom zgrade.

Da biste se prijavili na natječaj u svrhu dobivanja bespovratnih sredstava, preduvjet je izvršen energetski pregled i izrađen energetski certifikat. Energetski pregled i energetsko certificiranje provodi se sukladno Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada (NN 88/17), a prema kojem je od 01.07.2013.g. potrebno, kod kupoprodaje stana ili iznajmljivanja, predočiti energetski certifikat (stana ili cijele zgrade). Svakako je višestruko povoljnije napraviti jedan certifikat za čitavu zgradu nego da svaki vlasnik individualno ishodi energetski certifikat za svoj stan.
Sljedeći korak je izrada Glavnog projekta s troškovnikom radova, sukladno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (NN 112/17 , 34/18 , 36/19 , 98/19 ) kojim se dokazuje smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50%. Izrada certifikata i glavnog projekta, kao i sama provedba kroz kompletan postupak s pripremom dokumentacije i samom prijavom na natječaj, retroaktivno se sufinancira u iznosu od 85%.

Ukoliko su suvlasnici Vaše zgrade zainteresirani za provođenje postupka energetska obnove i suglasni s upoznatim radnjama i dokumentacijom, molimo da kao predstavnik suvlasnika potpišete pismo namjere u privitku ovog dopisa te ga potpisanog dostavite na protokol Upravitelj d.o.o. Split. Navedeni dokument nije obvezujuć, niti može zamijeniti odgovarajuću pisanu odluku suvlasnika donesenu temeljem natpolovične većine glasova suvlasnika zgrade, koja se računa po suvlasničkim dijelovima i po broju suvlasnika nekretnine.
Suglasnost iz priloga označava samo namjeru (interes) suvlasnika pojedine zgrade te služi isključivo kao orijentir.

Za sve se dodatne informacije vezane za energetske obnove stambene zgrade možete nam se obratiti na gore navedeni mail, telefonske brojeve ili na našu adresu od 08-16h.

S poštovanjem,
"Upravitelj" d.o.o.
Pismo namjere za energetsku obnovu.pdf